Welcome...

Dia Kekasih Allah

Wednesday, February 2, 2011

Try silhouettes

Mount Grampians


Kalau kita ambil gambar berdepan dengan matahari ataupun satu cahaya yang sangat terang , ia akan menghasilkan gambar yang membuatkan subjek seperti pokok, orang, batu, bangunan, pokok kelapa dan ape-ape jelah menjadi gelap/hitam. Background akan kekal seperti biase. Ape yang kekal seperti biase di sini bermaksud cahaya yang menyinari subjek itu.

Sebagai contoh, gambar di atas di ambil sewaktu awal pagi di mana matahari baru saja memancarkan cahaye. Pada pagi itu, cahayanye..., Subhanallah.., cantik sungguh... ada colour biru, pink ade sikit, oren ade sikit...very nice.. Di sini saya ingin bagi tips rahsia, biasenye untuk mendapatkan cahaya seperti itu, kita perlu pergi selepas perubahan musim...Contohnye.., katakanlah malam ni hujan, jadi besok pagi iaitu waktu sunrise, InsyaAllah, ia adalah waktu terbaik untuk keluar menembak ( ambil gambarlahh, bukan tembak burungg...hehehe ). Samalah juga caranye untuk ambil gambar sunset..

Berbalik cite kite pasal silhouettes ni... Bila kite shooting untuk silhouette ni, pastikan kita mendapat gelap atau hitam yang cukup. Caranya, dengan melaraskan Exposure Compensation to -1 or -2 stops untuk hasil yang terbaik... GOOD LUCK SAHABAT!!